Қазіргі қазақстандық суретшілердің туындыларындағы феминизмнің көрінісі - Tolep, D.; Massalimova, A. R. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Мақалада қазіргі суретшілердің феминизмге қатысты жұмыстары арқылы өзін-өзі көрсету тақырыбы қарастырылған. Әр түрлі тарихи дәуірлерде әйелдің тақырыбы, оның ішкі әлемі және оған деген қарым-қатынасы әрдайым бейнелеу өнерінде ерекше орын алды. Бұл құпияны түсінбейтін суретші болуы екіталай, бірақ бәрі оны өз жолымен ашты. Өркениеттің ілгерілеуі біртіндеп әйелдердің санасын оятты. Адамдар әйелдердің гуманитарлық ғылымдарда, өнерде және басқа салаларда маңызды орын алатындығын түсіне бастайды. Феминизмнің пайда болуы әлемдегі терең әлеуметтік өзгерістерге әкелді. Өнер тарихындағы феминистік жұмыстардың пайда болуы бір кездері үстемдік еткен өнер парадигмасына қарсылық болып табылады және дәстүрлі өнер жанрын байытады. Қазіргі заманғы көркем феминизм тұжырымдамасы Қазіргі азаматтық қоғам мен қоғамдық кеңістіктің қалыптасуы мен дамуы нәтижесінде пайда болды, бұл қоғамдық кеңістіктегі қазіргі заманғы өнердің көрінісі, сонымен қатар адамдар мен қоршаған орта арасындағы қарым-қатынас үшін көркемдік орта. Феминизмнің анықтамасы қарапайым. Бұл өнер туындысы әйелдердің Күшін, тәуелсіздігін, сапасын, қадір-қасиетін және даралығын бейнелей алады деген идея. Түйінді сөздер: Өнер, феминизм, суретші, Қазақстанның қазіргі заманғы өнері