Едем бағы: ізденістер, теориялар, гипотезалар - Shaukhanov, A. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Мақала ықтимал тіршілік ету, орналасу орны, пішіні, мөлшері, қорғаныс ерекшеліктері, Едем бағы мен жұмақтың өлу себептері туралы көптеген сұрақтарға қатысты тікелей, ғылыми, философиялық, мифологиялық, діни және тарихи дереккөздерді талдауға арналған. Сондай-ақ, мақалада қазіргі адамзаттың моральдық бейнесінің өзекті мәселелері көтеріліп, тарихқа дейінгі дәуірде Едемді мекендеген алғашқы адамдардың ықтимал құлдырау призмасы қарастырылған. Сондай-ақ, мақалада салыстыру, синтез, талдау, абстракция, психикалық модельдеу, индуктивті әдістер сияқты әртүрлі ғылыми зерттеу әдістерін қолдана отырып, іздері мен іздері ішінара шешілген «құдайлардың» жоғары, ғарыштық технологияларды қолдануын түсіну туралы әр түрлі гипотезалар мен нұсқалар қарастырылды. және дедуктивті әдістер және т.с.с. зерттеуде осы әдістердің қалай тиімді қолданылғандығы мақалада егжей-тегжейлі сипатталған. Сипатталған әдістер тікелей болмаса да, жанама дәлелдемелер, Азияның шығыс елдеріндегі ықтимал тіршілік ету фактілерін анықтауға көмектесті, ежелгі уақытта, жоғары технологиялардың көмегімен жасалған, адамдар әлі ашпаған Еден бағына сипаттамаларында ұқсас, белгілі бір формация. Жұмыс ғылыми-теориялық сипатқа ие және осы ғаламдық тақырыпқа арналған іргелі зерттеулер орбитасына енгізілген. Автор теориялық зерттеу бұл мәселеге қызығушылық танытқандарға мақсатқа аз да болса жақындатуға көмектеседі деп үміттенеді. Түйінді сөздер: ежелгі адамдардың мифтері, аңыздары мен жазбалары, Едем бағы, жұмақ, индуктивті және дедуктивті зерттеу әдістері, психикалық модельдеу, метатрансфер технологиялары, «Жұлдыздар қақпасы».