Интернационалдық дін: каодаизмнің коммуникациялық стратегиялары мен синкреттік тәжірибесі - Nguyen, Hoa (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Осы мақалада Вьетнамдағы 5 миллион ізбасары бар тұрғылықты халықтың діні болып табылатын каодаизмнің коммуникациялық стратегиялары қарастырылады. Қытайдың Ортодоксалды Даосизмін, Шиваға табынумен Чампуды және француз католицизмін үйлестіре отырып, каодаизм Вьетнамның оңтүстігіндегі бұрыннан шаруалармен және азаматтық қозғалыстармен, өз армиясымен байланысты жаңа дін болды. Босқындармен, миссионерлермен және бұқаралық сандық ақпарат құралдарымен тарататын каодаизм әлемнің көптеген елдерінде өздерінің қасиетті жерлеріне, белгілеріне, рәміздеріне, гүлдеріне табынатын, сондай-ақ Қасиетті Жазбаларымен танымал дінге және қоғамдық қозғалысқа айналды. Каодаизмнің көшбасшылары каодаизм ізбасарлары желісінің жаңа талаптарын қанағаттандыруға және бүкіл әлем бойынша өзінің діни нанымдары мен тәжірибелерін тарату арқылы оның ықпалын күшейтуге тырысады. Шынында да, діни көшбасшылар веб-сайттар, кітаптар мен жазбаларды аудару, халықаралық конференцияларға бару арқылы, сондай-ақ басқа да дін өкілдерімен қарым-қатынас жасау арқылы өз нанымдарын интернационалдандыру үшін айтарлықтай күш-жігерін жұмсап келеді. Шектеулі қаржыландыруға байланысты, Каодаистер бейнероликтер арқылы өз білімдерін тарату үшін YouTube платформасын пайдаланады. Сао Dai TV-де (Као-Дай телеарнасында) 60 ресми бейнероликтің 47-сі каодаизмнің қызметі мен оған байланысты арнайы іс-шаралар туралы жаңалықтарға арналған. Жаңалықтарды шығару арқылы Каодай дінін қалыптасқан каодаистер арасында да, жаңа ізбасарлары арасында да таратуға ниеттеніп отыр. Кез келген бөлек бір ауданда ғибадатхананы қайта құру, сондай-ақ діннің пайда болуына арналған іс-шаралар өз нанымсенімдерін қорғауға каодаистермен қол жеткізілген кез келген прогресті көрсету жаңалықтар тақырыбына айналады. Арнаны бүкіл әлем бойынша каодаистердің өзара әрекеттесуінің құралы ретінде қарастыруға болады. Жергілікті дін Оңтүстік Вьетнамдықтар мәдениетінің кең ықпалына ие болғанына қарамастан, каодаизм және оның жанама үндеулері өзін-өзі жетілдіру, өзара көмек көрсету, ағарту және азап шегуден босату сияқты барлық жерде жүретін құндылықтарға бағытталған.