Қазіргі әлеуметтік -гуманитарлық ғылымдардағы гендерлік қатынастарды анализдеу - S., Kagazbekova; S., Rakhipova; K., Zatov; Sh., Adilbayeva (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2020)
Қазіргі Қазақстан – бұл өз азаматтарына мүлдем тең құқықты қамтамасыз ететін поли- конфессиялық мемлекет. Гендерлік көзқарас әйелдердің позициясын инновациялық тұрғыдан қайта қарауды ғана емес, сонымен қатар оны өзі туралы және қазіргі әлемдегі рөлі туралы ескірген идеялардан босатудың практикалық тәсілдерін іздеуді де болжайды. Мақалада қоғамдық-гуманитарлық ғылымдардағы гендерлік қатынастардың даму процестері сипатталған, сонымен қатар олардың Қазақстанда, атап айтқанда саясаттану, құқық, экономика және дінтану саласында қабылданған жаңа үлгілері келтірілген. Халықаралық қауымдастық жасаған гендерлік теңдік рейтингінің нәтижелері негізінде Қазақстандағы саяси, экономикалық, діни және құқықтық зерттеулердің нәтижелері талданады. Қазақстандық қоғам осы салалардағы заманауи гендерлік қатынастардың өзіндік дәйекті дамуымен сипатталады. Айта кету керек, гендерлік зерттеулер әлеуметтанудағы, оның ішінде діндегі инновациялар мен зерттеулер аясын кеңейтеді. Бұл, ең алдымен, зайырландыру, модернизация және эмансипация процестеріне байланысты. Дін саласындағы гендерлік зерттеулер мен феминизмнің рөлі мен маңыздылығы туралы мәселе әйелдер арасындағы діндарлық деңгейінің жоғарылауына байланысты туындайды, оны зерттеушілер әр түрлі түсіндіреді, бірақ бұл тәсілдердің көпшілігі гендерлік теориялық қағидаларға негізделген. Түйін сөздер: гендер, саясат, гендерлік экономика, дін.