Шетелдік жоғары оқу орындарында оқитын Қазақстан оқушыларының қайталау-миграциялық институттары - G.A., Nassimova; Zh.A., Zhansugurova; Sh.B., Khalikova (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2020)
Сауалнама, тереңдетілген сұхбат әдісі және фокус-топтық талқылауларға негізделген мақалада шетелдік студенттердің ЖОО бітіргеннен кейінгі әлеуметтік және кәсіптік ниеттері, Қазақстанға қонымсыз көшіп келу себептері көрсетілген. Сауалнама барысында авторлар өздерін келесі сұрақтарға жауап беруді сұрады: Жастардың шетелдік жоғары оқу орындарында білім алуына не әсер етеді, шетел университеттерін бітіргеннен кейін қазақстандық студенттер үшін қандай жоспарлар бар, жастардың Қазақстанға оралуы үшін қандай өлшемдер бар, шетелде оқып жатқан жастардың Қазақстанға оралғысы келмеуінің себебі неде. Зерттеу барысында сыртқы жаһандану және ішкі жастарға елден тыс жерлерде оқитын қазақстандық жастардың «қайтарылмайтын» көші-қонына әсер ететін факторлар анықталды. Авторлар студенттердің Қазақстандағы оқу беделінің маңызды шаралары жоғары оқу орындарының академиялық және басқарушылық тәуелсіздігін кеңейту, отандық білім беру сапасын арттыру, еңбек нарығына бағытталған және отандық университеттер бәсекеге қабілетті маман даярлауға ықпал ететін барлық шаралар болып табылады деген қорытындыға келді.