Қазақстанда және Ресейде кадрлық резерв болашақтың саяси элитасын қалыптастыру құралы ретінде - B.E., Mustafin (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2020)
Кадрлық резерві саяси элитаны қалыптастыруы мен жаңартуда маңызды рөл атқарады. Қазақстан мен Ресей ортақ тарихи мемлекеттік шешімдер қабылдауға айрықша әсер ететін немесе болатын жоғары бюрократиялық аппарат құру және оның жұмыс істеуі ерекшеліктерге ие. Зерттеудің мақсаты Қазақстан мен Ресейде кадр резервін қалыптастыру механизмін зерттеу және салыстыру болды. Кадр резервінің ерекшеліктерін салыстырмалы талдау мақсатында бірқатар критерийлер әзірленді: іске асыру деңгейлері, жас ерекшеліктері, бейімділігі, тиімділігі және басқалар. Зерттеу нәтижелері Қазақстан мен Ресейдің кадрлық резерв тетіктері көп жағдайда құру себептері мен іске асыру кезеңі бірдей, саяси негізделген ұқсас екенін көрсетті. Алайда, айырмашылықтар да бар; Қазақстан жас көшбасшыларды жылжытуға бағдарланады және басқару саласын ескерместен жалпы резервті қалыптастырады. Ресей резервшілердің жас шектерін кеңейтіп, бейінді кадрлық резервтерді енгізеді. Екі елдің тәжірибесін талдау кадр резерві тетіктерін жетілдірудің перспективалық бағыттарын анықтауға мүмкіндік береді.