Кісілік құндылықтардың мəдени динамикасындағы дəстүр мен жаңашылдық - Бияздықова, К. Ә.; Мұханбет, Ә. А. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Аңдатпа. Тарихи-мəдени өзгерістер заманындағы исламдық дəстүрдегі «кемел адам» ұғымы қазақи кісілік құндылықтар дүниетанымында «кісілік» ұстанымымен алмасты; өзгерістер заманындағы қазақ ағартушылары өз идеяларында адам мəселесін көтере отырып, бодандықтан шығу жолдарын іздеп, болашағын ойлап, қабырғасы қайысқан халқымыздың Шоқан, Ыбырай, Абай сынды асыл перзенттері ұлттық əдеп жүйесінің күрделі мəселелерін шешуге ұмтылды. Олар адамды тұлғадан гөрі кісі деп түсінуге басты назар аударды. Түйін сөздер: құндылық, дəстүр, жаңашылдық, əдеп, кісілік, ұлттық, адамгершілік, тəрбие, салтдəстүр.