Абайдың əлеуметтік философиялық көзқарасы - Сулейменов, П.; Сейтжанов, А. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Аңдатпа. Ақын мұрасында бір жүйеге түсірілген көзқарасын тұжырымдайтын арнайы философиялық шығарма жоқ. Дегенмен, Абайдың кептеген өлеңдері мен прозалық шығармаларында «.. адам мен адамгершілік, ұждан, мораль философиясына төтелей қатынасы бар, толып жатқан бөлек-бөлек бір көлемді əрі сапалы ойшылдық пікірлері бар екені даусыз». Абай шығармаларын зерттеуге арналған еңбектер жеткілікті болғанымен, оның философияның негізгі мəселелеріне байланысты көзқарастары жөнінде əлі күнге дейін тиянақты пікір тұжырымдалған жоқ. Ойшыл ақынның терең ойы мен дүниетанымының ішкі мазмұны əлеуметтік философиялық идеяларға толы. Түйін сөздер: философиялық көзқарас, адам ақылы, рационалды таным, тəрбие, еңбек