Жаһандану жағдайындағы шетел қазақтары рухани құндылықтарын сақтау мəселелері - Омарова, Г. С. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Аңдатпа. Мақалада жаһандану жағдайындағы шетел қазақтары рухани құндылықтарын сақтап, өзінөзі дамыту негіздерінің жобасын жасауға, əлем қазақтарын байланыстыратын тұғыр ұлттық идеяны қалыптастыруға жалпы қазақ зиялылары көшбасшылық рөл атқару керектігі қарастырылады. Автор, сондай-ақ қазіргі кезде жаңа қазақтардың шетелге шашырауы орын алып отырғанына, шетелдегі ғана емес, жалпы қазақ арасында ассимиляция процесінің терең қарқын алу қаупі туындап отырғанына тоқталады. Түйін сөздер: жаһандану, рухани құндылықтар, əлемдік өркениет, ұлттық идея, сана.