Ежелгі мəдениет түрлерінің қалыптасуы - Жамалов, Қ. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Аңдатпа. Адамның шығу тегіне негізделген физикалық түрлердің эволюциясы туралы қазіргізаманғы ғылымда жинақталған мəліметтер, адам мен қоғамның пайда болуы мəселесі ғалымдардың назарынан түспей келеді. Зерттеушілер еңбектері байырғы, ежелгі адам түрлерінің физикалық өзгеруі, олардың өмірі мəдениет дамуының алғашқы сатыларына тікелей əсер еткенін көрсетеді. Адамның қалыптасуы, қоғамның пайда болуы, оның саналы, мақсатты түрде болашаққа бағыт алуы, адамның жануарлардан негізгі айырмашылығы қоршаған ортаны өзгертетін, белсенді шығармашылық қызметтің болуы мəселесі жан-жақты зерттеуді қажет етеді. Түйін сөздер: ежелгі мəдениет, антропогенез, анатомиялық құрылым, ата тегі құрылымы, антропологиялық белгілер, шығармашылық қызмет.