Түркі əлемі жəне батыс экспансиясы - Габитов, Т. Х.; Ибекеева, С. Е. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Аңдатпа. Рəмізі белсенді фаустық адам болған, Батыс өз экспансиясын, артта қалған халықтардыотарлау саясатынан басқа, сол кезде əрекет етіп тұрған шығысазиялық (Жапония, Қытай), оңтүстіказиялық (Үндістан) жəне жетекші елі Осман империясы болған исламдық жəне православиялық (Ресей) өркениеттерінде үстемдік жүргізуге бағыттады. Тек қана ХХ ғасырда Батыспен қатар əлемдік мəселелерді шешуге қатысқан КСРО, Қытай, Үндістан, ислам елдері тарихи сахнаға шықты. С. Хантингтон қазіргі сегіз суперөркениеттер туралы текке айтып тұрған жоқ. Əлем көпқырлы, көпжақты бола бастады. Бірақ осы кезден вестернизацияның қарқыны бəсеңсіді деп айту да қиын. Кеңес Одағы ыдырап кеткеннен кейін батыстандыруды жүзеге асырушыға АҚШ айналды жəне ол жаһандану үдерістері кең мəтінінде болып жатты. Түйін сөздер: вестернизация, ислам суперөркениеті, түркі мəдениеті, Шығыс жəне Батыс, толеранттылық.