ҰЛТТЫҚ ИДЕЯ САЯСАТТАНУДЫҢ КАТЕГОРИЯСЫ РЕТІНДЕ - Kaidarova, Asem (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Тәуелсіздік алған уақыттан бері Қазақстанда ұлттық идеяны жасау мәселесі бойынша терең пікір таластар жүріп жатыр. Бұл қазіргі уақыт-тың маңызды әдіснамалық, саяси мәселесі. Алдымен, идеяның ұғымдық мазмұны мен әлеуметтiк мағынасына үңiлелiк. Идея – грек сөзi, образ, ұғым, түсiнiк мағыналарында қолданылады. Атқаратын мiндетiне қарай идея алуан-алуан қырымен көзге түседi. Ол сырт дүниенi бейнелейтiн қоғамдық сана формасы, адамның басты сенімі болып табылады.