Заманауи мəдениеттегі ұлттық құндылықтар мəселесі немесе құндылықтар трасформациясы - Өмірбекова, Ә.; Қаңтарбаева, Ж. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Қазіргі жаһандану үрдісі кең өріс жайып жатқан кезде біздің тəуелсіздік екпінімен жаңадан қадам жасап келе жатқан мемлекетіміздің беталысын айқындау қажеттілігі туындады. Осы тұста дамыған алдыңғы қатарлы мемлекеттердің саяси-экономикалық іс-əрекеттері ғана емес, сонымен қатар өмір сал- ты да үлгіге айналып бара жатқандығын байқау қиын емес. Ал басқа мəдени үлгілердің енуі бұқаралық санаға кері ықпал етіп, ұлттық құндылықтарды шайқалтуы мүмкін. Авторлар мақалада осы мəселені жан-жақты қарастырып, түйінді идея ретінде жаһандануды терістеу емес, оның кереғар ықпалдарын анықтау, батыстандыру деп батыс үлгілерін жоққа шығару емес, тек өзіндік ерекшелікті сақтай отырып, батыс мəдениетімен сұхбатты қалыптастыру, бұқаралық ақпарат құралдарының бұқаралық санаға əсер ету мүмкіншіліктерін анықтай отырып, оны ұлттық рухты көтеруге жəне ұлттық идеяны жаңғыртуға бағыттау, рухани адамгершіліктік құндылықтарды насихаттап, техниканың мүмкіншіліктерін дұрыс жол- да игеру идеясын ұсынады. Түйін сөздер: құндылық, бұқаралық сана, жаһандану, ұлттық өзіндік сана, ұлттық рух, ұлттық идея.