XIX ғасырдағы қазақ мəдениетіндегі Шоқан Уəлихановтың тұлғалық бейнесі - Ғабитов, Т.; Мантаева, Т. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Мақалада Ш. Уəлихановтың мəдени-шығармашылығы əртүрлі қырынан қарастырылған. Ш. Уəлиханов қазақ мəдениетінде өзіндік орны бар тұлға. Оның ғылымның əр саласында – тарихта, географияда, этнографияда қосқан үлесі зор. Сонымен қатар, қазақстандық ғалымдар Ш. Уəлихановтың ғылыми мұраларын зерттеу туралы еңбектер əлі де болса жеткіліксіз деп санайды. Шындығында, Ш. Уəлиханов қазақ мəдениетінің феномені ретінде əлі де болса толық зерттелген жоқ. Бірақ бəрінен бұрын бізге Ш. Уəлихановтың шығармашылық бір қыры мəдениеттанулық көзқарастары қызықты. Ол тек қана шығыстану көгіндегі жарқырап шыққан мəдениет феномені емес, сонымен қатар Орта Азия мəдениетін еуропалықтарға алғаш танытып, жəне бірінші боп əлемге ашқан еді. Түйін сөздер: тұлға, мəдениет, этнография, Орта Азия, білім, өркениет.