Хусамуддин əс-Сығанақи еңбектеріндегі «насых» теориясы - Құрманбаев, Қ. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Діннің негізі енді қаланып жатқан орта мен діни танымы кемелденген қоғамға дінді жеткізу жолдары мен шариғат заңдылықтарын бекіту тəсілдері бірдей болмайтыны белгілі. Жаратушының асқан даналығы мен iлімі барлық нəрсені қамтығандықтан, адамзат пайдасы үшін, кейін келген шариғат үкімімен алғашқыда бекітілген кейбір шариғат үкімі мансұқталуы мүмкін. Бұл құбылыс ислам ғылымдарында «на- сих» жəне «мансұх» терминдерімен танылады. Осы мақалада қазақ даласынан шыққан ортағасырлық танымал теолог, құқықтанушы əрі лингвист Хусамуддин əс-Сығанақи еңбектеріндегі «насых» теориясы жəне жалпы діни мəтіндердегі қоғам мен уақыттың өзгеруіне байланысты құқықтық үкімдердің мансұқталу мəселелері қарастырылады. Түйін сөздер: Хусамуддин əс-Сығнақи, ислам, насых, мансұқ, құқық, діни мəтін.