Жаңа протестанттық ұйымдардың миссионерлік қызметінің саяси астарлары - Борбасова, Қ.; Сағындыков, А. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Мақалада миссионерлік қызметтердің анықтамаларына сараптама жасау барысында бұл терминнің Батыстық империялық державалардың жаңа аумақтарды отарлау үрдісімен байланысты туындағандығы дəлелденеді. Миссионерліктің мақсаттары мен себептеріне байланысты олардың дінтанудағы топтамала- ры беріледі. Зерттеу жұмысын қорытындылай келе, батыс елдерінің империалық амбициялары түйіскен қарсылас мемлекет аумағында – адамзат тарихында екі мың жыл бойы жəне қазіргі күнге дейін қоғам өмірінде күрделі өзгерістерге алып келетін жаңа культті орнатумен бірге, халықтың менталитетін толық өзгеріске ұшырататын миссионерлік қызмет батыстық құңдылықтарды орнату арқылы батыстық елдердің аумақтық жəне экзистенциялық экспанцияға жол ашатын құралдардың бірі деген түйін жасалады. Түйін сөздер: дін, саясат, қоғам, миссионерлік қызмет, ұлттық мүдде.