Исламға дейінгі Араб түбегіндегі халықтардың саяси, әлеуметтік құрылысы мен діни-рухани жағдайы - Isakhan, M. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Ислам дініне дейін Араб түбегі халықтарының діни танымы жəне саяси құрылымы мен құқықтық жүйесінде біртұтастық болмады. Діни танымның əр алуандағы мен əкімшілік жүйенің тайпалық құрылымға негізделуі жəне Византия, Эфиопия, Сасаниттер сынды сыртқы күштердің ықпалына байланысты Араб түбегінде бірнеше тəуелсіз құрылымдар болды. Тарихшы Mұхаммед Рызаның пікірінше, Иемендегі Хумейрлер, Сириядағы Гассаниттер, Ирактағы Хире, Хадрамуттағы Киндилер секілді тəуелсіз құрылымдар, сондайақ Мекке, Мəдина, Тайф, Хайбар қатарлы өзін-өзі басқаратын қалалар жəне өзге де бір-біріне бағынышсыз араб тайпаларының қатар өмір сүруі, Араб түбегінде бытыраңқы геосаяси ахуалдың қалыптасуына əсер етті.