Саяси ғылымның теоретикалық-әдістемелік негіздері - Жүсіпова, А. С.; Кенесов, А. А. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2018)
Саяси ғылымның қалыптасып дамуындағы теоретиялық-əдістемелік негіздер жəне саясатты зерт- теудің амалдары саясаттанудың негізгі бағыттарының бірі болып табылады. Мақалада саясат теориясындағы саяси ғылымның алатын орны анықталады. Саяси ғылым əдістемесінің қалыптасып дамуы бірнеше кезеңдерден тұрады. Саяси ғылымның теоретиялық-əдістемелік негіздерін зерттеу барысында саяси ойлар тарихындағы ғалымдардың ой-тұжырымдары маңызды болып келеді. Солардың ішінде Аристотель, Платон, Макиавелли жəне АҚШ, Еуропа ғалымдарын теоретиялықəдістемелік амалдары саяси шынайылықты түсініп ұғынуға үлкен ықпалын тигізді. Саяси ғылымның теоретиялық-əдістемелік негіздерінің зерттелуі саяси аңыз бен саяси өмірдің арақатынасын түсінуге мүмкіндік берді. Саяси ғылымның жалпыға ортақ теоретиялық-əдістемелік негіздері жоқ екендігі көрсетілді. Саяси ғылымның теоретиялық-əдістемелік өлшемдері көптеген мəселелерді анықтауда маңызды орын алады. Қазақстандық саяси ғылымда, саясаттанудың теоретиялық-əдістемелік негіздеріне аз көңіл бөлетіндігі анықталды. Отандық саяси ғылымның даму бағыттары анықталып, оның мəселелері талданды. Түйін сөздер: Саяси ғылым, теоретиялық-əдістемелік, концепция, амал, теория.