Қазақстаннан Қытайға бағытталған білім көші-қонының ерекшеліктері - Мусатаев, С.Ш.; Әбжаппарова, А.А. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2026)
Мақала Қазақстаннан Қытайға білім беру көші-қонын талдауға арналған. Авторлардың пікірінше, білім беру көші-қонының оң және теріс жақтары бар. Бұл үдеріс көптеген елдер үшін Және Қазақстанның дамуы үшін бірнеше негізгі әсер етеді: саяси, экономикалық, әлеуметтік және демографиялық. Зерттеудің мақсаты - Қазақстаннан Қытайға білім беру көші-қонының эволюциясын ретроспективті талдау. Осы мақсатқа жету үшін ҚХР-да студенттер ағымының пайда болуының тарихи, әлеуметтік-экономикалық, мәдени, психологиялық және басқа алғышарттары зерттелді. Сондай-ақ, халықаралық студенттердің ұтқырлығы жүйесінің жұмыс істеу ерекшеліктері және Осы жүйеде Қазақстаннан Қытайға студенттер ағынының орнын анықтау анықталды; Қазақстандағы қытай университеттеріне түсуге қолдау көрсететін қолданыстағы делдалдық ұйымдар зерттелуде; ҚХР-дың қабылдаушы қалаларында студенттер ағыны мен Қазақстан Республикасының сақталуына ықпал ететін мекемелердің рөлі көрсетілген, студенттердің Қытай ортасына бейімделу процесі, әлеуметтік желілердің қалыптасуы талданады. студенттер. Түйін сөздер: халықаралық білім беру көші-қоны, жоғары білім, академиялық ұтқырлық, Қазақстан-Қытай қатынастары.