Ұлттық киім идея және мәдениенттанулық мән ретінде - Темирова, Г.; Әлімжанова, Ә.; Озкан, Али Рафет; Арипжанова, Ұ. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2026)
Ұлттық костюмді зерттеу – мәдени дәстүрлерді сақтап, оларды қазіргі заманға бейімдеудің өзекті міндеттерінің бірі. Мақалада ұлттық киім тарихына зерттеу жүргізіліп, оның көркемдік-композициялық ұйымдастырылуы мен эстетикалық шешімдері ашып көрсетіледі. Ұлттық киімнің этнодәстүрлік ерекшеліктері, оны сәндік-қолданбалы өнердің ерекше түрі ретінде қалыптастырудағы эволюциясы қарастырылады. Сонымен қатар, ұлттық нақыштарды заманауи сәнге енгізу тәсілдері талданады. «Ұлттық костюм» ұғымына ғылыми анықтама беріліп, «ұлттық костюм», «этнокостюм», «дәстүрлі костюм» сияқты терминдердің айырмашылықтары сараланады. Этнокостюмді кешенді пәнаралық зерттеудің қажеттілігі негізделіп, оның этномәдени бірегейлікті қалыптастырудағы, мәдениетаралық коммуникациядағы және ұлттың идеологиялық атрибуциясындағы рөлі айқындалады. Сондай-ақ, киімнің функционалдық және семиотикалық көпмағыналылығы, оның қоғамдағы әлеуметтік құрылымдағы маңызы зерттеледі. Түйін сөздер: Ұлттық костюм, дәстүрлі костюм, костюм эволюциясы, этномәдени бірегейлік, мәдениетаралық коммуникация, сәндік-қолданбалы өнер, киімнің семиотикасы, идеологиялық атрибуция