Символизация, шарттылық, идентичность: компаративистік зерттеулер фокусындағы функционалдық және семантикалық үштік талдау - Антонов, В.И.; Пуревсурен, Б.; Эрденэчимэг, О. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2025)
Мақалада компаративистік тәсілді ескере отырып, символизация, шарттылық және идентичность өзара тығыз байланысты кешенді мәселе ретінде дәйекті әрі түпнұсқалық тұрғыдан талданады. Символизация зерттеудің ұғымдық-әдіснамалық базисі ретінде қарастырылады. Оның өзектілігі негізделеді. Символдың мазмұнды ашылуы беріледі. Осыған байланысты символдың әлеуметтік-мәдени алдын ала берілгендігінің ерекше түрі ретіндегі шарттылық ұғымының негіздемесі мен анықтамасы ұсынылады, ол этномәдени ерекшеліктің және өркениеттік айырмашылықтың нәтижелік факторы ретінде қарастырылады. Одан әрі символизацияның идентичность феноменімен байланысы өзектендіріледі. Этникалық тұрғыда оның ұғымдық–семантикалық талдауы беріледі. Ресейдегі моңғол этносының – буряттардың ұлттық идентичностінің ерекшеліктері айқындалады. Мұның бәрі компаративистік тәсіл негізінде (Қытай, Жапония, Корея, моңғол этностары) көрсетілген. Түйінді сөздер: символ, шарттылық, код, компаративистік зерттеулер, этникалық болмыс, мәдениет, тіл, ұлттық идентичность, моңғол этносы, буряттар.