Желілік бірегейлілік жүйесіндегі адамның әлеуметтік мәселелері және цифрлық қоғамдағы этикалық құндылықтар қақтығысы - Сағиқызы, А.; Сәбитов A.; Молдагалиева, А.; Оралбек, Қ. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2025)
Мақалада біздің өмірімізге желілік және цифрлық технологиялардың енуінің кейбір аспектілері қарастырылады. Зерттеудің мақсаты желілік және цифрлық технологияларды енгізудің жеке және қоғамдық өмірге, сондай-ақ құндылық бағдарлар мен этикалық нормаларды қалыптастыруға ықпалын талдау болып табылады. Осы зерттеудің нәтижелері цифрлық шындықтың қоғамдағы технологияларды бейімдеу және реттеу стратегияларын әзірлеу үшін маңызды, бірегейлілікке, құндылықтарға және әлеуметтік қатынастарға қалай ықпал ететінін түсінуге көмектеседі. Мақалада желіге, цифрлық шындыққа және олардың құндылықтық жүйелерге әсерін зерттеу үшін теориялық тәсілдер кешенді пайдаланылған; этика мен әлеуметтік құрылымдағы өзгерістерді анықтау үшін тұжырымдамалық әдістер қолданылған. Виртуалды сәйкестілік пен жаңа құндылықтар әлеуметтік сана мен болмыстың өзгеруіне әкеліп соқтыратын нақты құндылықтарды біртіндеп алмастыратын цифрлық өркениетті қалыптастыратыны анықталды. Офлайн құндылықтар мен виртуалды сәйкестіктер арасындағы қақтығыстар, сондай-ақ шынайы құндылықтарды жалған мәндермен ауыстыру процестері анықталды. Қорытындылар цифрлық технологияларды енгізу адам мен қоғамның құндылық бағдарларындағы елеулі өзгерістерге қалай әкелетінін көрсетеді, бұл мәдени және этикалық негіздерді сақтау үшін осы процестерді басқаруға саналы көзқарасты қажет етеді. Зерттеудің құндылығы өмірдің виртуалды және нақты салаларын үйлестіру, сондай-ақ технологияларды жауапкершілікпен пайдалануды қалыптастыру бойынша ұсыныстарды әзірлеуге ықпал ететін цифрландыру дәуіріндегі құндылықтарды трансформациялау процестерін терең түсінуде жатыр. Түйін сөздер: адам, цифрлық технологиялар, желілік бірегейлілік, этикалық құндылықтар, виртуалды шындық.