Жоғары оқу орындарының білім беру ынтымақтастығын нығайтудағы маңызды рөлі: Асеан-Корея және Орталық Азия-Корея қатынастарындағы салыстырмалы тәсіл - Жоламанова, С.; Индрасвари, Р. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2025)
Бұл зерттеу Корея Республикасы мен екі стратегиялық маңызды аймақ: АСЕАН және Орталық Азия арасындағы білім беру ынтымақтастығын нығайтудағы жоғары оқу орындарының (ЖОО-ның) маңызды рөлін қарастырады. Студенттік алмасулар, оқытушылардың ынтымақтастығы және институционалдық қолдауды салыстырмалы талдау арқылы зерттеу бұл білім беру қатынастарындағы айтарлықтай теңгерімсіздіктер мен қиындықтарды анықтайды. Бұл зерттеу студенттердің ұтқырлық жағдайы бағыттың шамадан тыс асимметриясын көрсетеді, екі аймақтан да Кореяда оқитын студенттер саны керісінше оқитындарға қарағанда әлдеқайда көп. Оқытушылардың ынтымақтастығы шектеулі және жан-жақты академиялық серіктестіктен гөрі экономикалық және саяси тақырыптарға тар шоғырланған күйінде қалып отыр. Институционалдық қолдау айтарлықтай өзгереді, бұл ретте екі аймақ та корей академиялық ортасында Шығыс Азия зерттеулеріне қарағанда аз назар аударады. Мақалада студенттер, оқытушылар және мекемелер деңгейінде мақсатты араласу арқылы осы проблемаларды шешу бұл негізінен элиталық қарым-қатынасты қоғамның кеңірек қатысуымен теңгерімді серіктестікке айналдыра алады делінген. Көптеген мүдделі тараптарды қатыстыру тәсілін қолдана отырып, құрылымдық шектеулерден гөрі агенттікті баса көрсететін, бұл зерттеу жоғары оқу орындары (ЖОО-лар) Корея мен осы аймақтар арасындағы тұрақты және беріктілігі жоғары екіжақты қатынастар үшін маңызды көпір бола алатынын көрсетеді. Түйін сөздер: жоғары оқу орындары, білім беру ынтымақтастығы, АСЕАН-Корея қатынастары, Орталық Азия-Корея қатынастары, студенттердің ұтқырлығы, оқытушылардың ынтымақтастығы, институционалдық қолдау, салыстырмалы білім беру, білім беру дипломатиясы, жұмсақ күш.