ХХ ғасырдың екінші жартысындағы Павлодар облысының көркемдік өмірінің мәдениеттанулық талдауы - Попандопуло, М.П.; Эркан, Г.С.; Аубакирова, С.С.; Искакова, З.С. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2025)
Мақалада ХХ ғасырдың екінші жартысындағы Павлодар облысының көркемдік өмірі туралы сұрақтар қарастырылады. Зерттеу нысаны ретінде біз ХХ ғасырдың екінші жартысында Қазақстан Республикасы мен Павлодар облысының көркем мәдениетін анықтадық. Зерттеу объектісіне сүйене отырып, біз ғылыми еңбек пәнін – ХХ ғасырдың екінші жартысындағы Павлодар облысының көркемдік өмірінің жалпы панорамасын анықтадық. Зерттеудің мақсаты-біз қарастырып отырған кезеңде Павлодар облысында мәдениет пен өнердің әртүрлі салаларының жұмыс істеуінің жалпы көрінісін көрсету, ХХ ғасырдың екінші жартысында Павлодар облысының мәдени өзгерістерінің дамуына қандай да бір дәрежеде әсер еткен тарихи факторларды анықтау. Біз қарастырып отырған кезең-бұл өнер және мәдениет шеберлері, шығармашылық орындаушылық ұжымдар шығармашылық қайта құрудың өркендеуін бастан өткерген уақыт. Бейнелеу және халықтық-қолданбалы өнердің көркем туындылары, мұражайлар, театр өнері және кітапхана дело, музыкалық өнер және білім, халық және эстрадалық ән, мәдениет сарайлары мен үйлерінің желісі, кинотеатрлар – Павлодар облысы өңірінің мәдени дамуының осы алуан түрлілігі мәдениет және өнер қызметкерлерінің біріккен шығармашылық еңбегімен құрылды. Біздің тарихымыз өнер шеберлері: жазушылар, суретшілер, мүсіншілер, музыканттар, театр және кино қызметкерлері өз шығармаларында Қазақстандағы және еліміздің жекелеген өңірлеріндегі мәдени, саяси және әлеуметтік өзгерістердің мәнін түсінуге, түсінуге және шынайы көрсетуге қабілетті жасаушылар екенін көрсетеді. Түйін сөздер: көркем өмір, көркем мәдениет, көркем шығармалар, бейнелеу өнері, музыкалық өнер, театр қызметі, мәдени мұра.