ЕАЭО құрылымындағы Қазақстанның тұрақты экономикалық дамуы - Dossymkhan, Y.D.; Zhanarstanova, M.B.; Tursynbek, A.T. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
Қазақстанның еуразиялық кеңістіктегі басқа халықаралық субъектілермен интеграциялық ынтымақтастығы мәселелерін зерттеу ерекше өткір сипат алуда. Саяси және халықаралық мәселелер мен әлемдік істердің жоғарғы үстелінде туындайтын өзгерістер еуразиялық аймақты айналып өтпейді, бұл еуразиялық кеңістіктің халықаралық субъектілерінің мүдделерін қозғайды. Қазіргі кезеңде интеграциялық мәселелерге қызығушылықтың өсуіне әсер еткен факторлар, ең алдымен, әлемдік саясатты қайта құрумен байланысты болып жатқан жаһандық өзгерістер, жаһандық дағдарыстар, геосаяси келіспеушіліктер мен қақтығыстар интеграциялық құрылымдарға және олардың одан әрі дамуына теріс әсер етеді. Соңғы геосаяси өзгерістер аясында Еуразиялық экономикалық одақтың (бұдан әрі – ЕАЭО) саяси-экономикалық жағдайы ерекше назар аударуды қажет етеді. Қазақстан Одақтың негізгі қатысушыларының бірі болып табылады. Геосаяси өзгерістердің қазіргі жағдайы жаңа сын-қатерлер мен тәуекелдер туындатады, ЕАЭО және оның қатысушыларына қатысты ұлттық сыртқы саясатты қайта қарауды және мүмкін трансформациялауды талап етеді. Бұл жұмыс Қазақстанның әлеуетін және Қазақстанның Одақта болуының саяси-экономикалық аспектісін зерттеуге бағытталған. Оның үстіне геосаяси өзгерістердің нақты жағдайында, әсіресе Ресейге қарсы санкциялар, Ресей мен Украина арасындағы қақтығыстар аясында Қазақстанның ЕАЭО-дағы одан әрі экономикалық даму мәселесі. Біздің қорытындыларымыз Қазақстанның ЕАЭО шеңберіндегі экономикалық әлеуеті қозғалыс, қызмет көрсету және жұмыс күшінің еркіндігі арқылы жақсырақ анықталғанын және реттелетінін көрсетеді. Түйін сөздер: ЕАЭО, Қазақстан, саяси интеграция, экономикалық интеграция, экономикалық әлеует, сауда саясаты.