Аффект дегеніміз не? - Buchanan, I. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
Бұл мақалада Делуз және Гуаттари философиясындағы аффект пен қалыптасу арасындағы байланыс зерттеледі. Аффекттер мен қалыптасу бір-бірімен тығыз байланысты, ал қалыптасу болған жерде аффект те болады деп дәлелденеді. Керісінше, қалыптасудың болмауы аффекттің жоқтығын білдіреді. Қалыптасу тұжырымдамасы эго өз шекараларын жоғалтып, шизо деп аталатын шексіз болмысқа айналатын субъективті процесс ретінде сипатталады. Шизо әр түрлі сәйкестіктерді немесе атауларды қабылдай алады, олардың әрқайсысы шизо қозғалатын және құндылықты шығаратын қарқындылық аймағын білдіреді. Бұл сәйкестіктерді психоаналитикалық мағынада тұрақты сәйкестендіру ретінде түсіндіруге болмайды, керісінше шизо көшпелі ретінде өтетін уақытша маркерлер ретінде түсіндіріледі. Шизо жағдайының патологиялық екендігіне ерекше назар аударылады және шизоанализ деп аталатын жаңа аналитикалық тәсіл қажет, ол шизо тәжірибесін анықтайтын нақты қалыптасу логикасын түсінуге бағытталған. Тұтастай алғанда, бұл мақалада делуз және Гуаттари философиясындағы аффект пен қалыптасу арасындағы корреляция және шизоның тәжірибесін түсінудегі субъективтіліктің маңызы сияқты негізгі ұғымдар берілген. Шизо сәйкестігінің сұйық және шексіз сипатын ескеретін инновациялық аналитикалық тәсілдердің маңыздылығы да атап өтіледі. Түйін сөздер: Делуз, Гуаттари, аффект, субъективтілік, шизоанализ, сәйкестілік