ХХІ ғасырдағы көпқырлы қазақстан: оның болашақ жолын анықтау үшін алты дилемма - Frigerio, A. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
«Қазақстан-2050» Стратегиясы елдің әлемдегі ең дамыған 30 елдің қатарына кіруіне бағытталған өршіл даму жоспарын белгіледі. Әйтсе де, мемлекеттік басқару, Халықаралық қатынастар, экономикалық даму, ұлттық бірегейлік, құқық үстемдігі және орталық пен периферия диалектикасы саласындағы кейбір шешілмеген мәселелер Қазақстанның одан арғы қадамдарын жасыруды жалғастыруда. Осылайша, бұл мақала алдыңғы зерттеулерде жиі ұсынылған сызықтық интерпретацияға қарсы келе отырып, Қазақстанның болашағын сыни және жүйелі талдауға бағытталған. Болашақ үшбұрышының призмасы арқылы бұл мақалада Қазақстанның болашақ дамуына елеулі әсер ететін алты іргелі дилемма қарастырылады. Әдістемелік тұрғыдан алғанда, бұл мақала осы мәтінде қарастырылған әрбір өлшем үшін сабақтастық пен трансформациялық сценарийді қадағалау үшін академиялық ресурстарды сыни талдауды жергілікті тәжірибені тікелей бақылаумен біріктіреді. Өзгермелі, серпінді және белгісіз құрылым пайда болады, онда үстем ұлттық нарративпайда болуы мүмкін, бірақ бірнеше айқын және бір-біріне сәйкес келетін сценарийлер Қазақстанның сюжеттік желісін сипаттауды жалғасырады. Осылайша, мұндай «қараңғы аймақтарды» білу зерттеушілердің қазіргі Қазақстанды және оның әлі де өзгеріп отыратын болашақ даму жоспарларын тереңірек түсінуі үшін қажетті шарт болып табылады. Негізгі сөздер: форсайт, болашақ үшбұрышы, Қазақстан, Қазақстан стратегиясы -2050; көпәлемді.