Қазіргі ақпараттық қоғам контекстінде адам дамуы - Serikbay, G.; Müürsepp, P. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
Бұл мақалада қазіргі ақпараттық кеңістіктегі адамның рөлі мен дамуы түсіндіріледі. Цифрлық ортаның қалыптасуымен адамдардың дәстүрлі өмір салты мен формалары өзгереді. Зерттеудің негізгі тезисі - адам Ақпараттық қоғамда маңызды рөл атқарады, ақпараттық қоғамның дамуымен ақпараттық қоғам жағдайында адамның дамуы, білім мен ғылымның өзгеруі, жеке тұлғаны рухани-адамгершілік тәрбиелеу процесін ынталандыру мәселесі туындайды. Қазіргі ақпараттық қоғамдағы адамның рөлін түсіну үшін біз ең алдымен алдағы ақпараттық дәуірдің ерекшеліктерін анықтап, талдауымыз керек. Бұл мақалада автор ақпараттық қоғамның қалыптасу процесін қарастырады, сонымен қатар ақпараттық қоғамның дамуының негізгі факторы және ресурсы ретінде адамның рөлін талдайды. Сонымен қатар, қазіргі заманғы зерттеулерге сүйене отырып, автор ақпараттық қоғам контекстінде ғылымның, білімнің және адамның дамуының ерекшеліктерін қарастырады. Ақпараттық қоғам жағдайында адамның дамуы үшін жаңа мүмкіндіктерді және ғылым мен білім үшін жаңа міндеттерді анықтайды. Тірек сөздер: Адам, Ақпараттық қоғам, жаһандану, коммуникативті технология, инновация.