Бөкей ордасындағы мұсылмандық басқару аспектілері - Rashimbetov, R.; Mirzageldiyev, B. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2023)
Автордың аталмыш мақаласында Бөкей хандығы құрылған кезден бастап орданың мұсылман дін басыларының негізгі қызметі мен Жәңгір ханның мұсылмандық басқару жүйесінің ерекшеліктері талданды. Орданың құрылған алғашқы жылдары дін істерінің, оның ішінде мұсылмандық басқару ісі де патша әкімшілігінің тікелей қатынасымен іске асқандығы анық болды. Ресми тұрғыда Жәңгір хан тұсында мұсылмандық басқару жүйесінің ең жоғарғы инстанциясы ахун, содан кейін бағынышты молдалар тұрды. Бірақ ахунның өзі ханның бекітуімен тағайындалды. Молдалардың қызметке тағайындалу үрдісін бақылап, тағайындалу жайлы бұйрықты ханның өзі шығарды. Орданың аумағында алғашқы кездерде мұсылман дін қызметкерлерінің жетіспеушілігі болғандығы және Жәңгір билігі тұсында дін қызметкерлерінің саны арта бастағаны анық болды. Сонымен қатар тақырыптың аясын аша түсетін тағы бір құжат Жәңгір ханның молда немесе ахун тағайындау жайлы Keywords: Bokey Horde, Islam, religious administration, Zhangir Khan, Tsarist Russia