Мемлекеттік саясаттың дін саласындағы концепциясы (Өзбекстан мен Қазақстан тәжірибесі) - Mirzakhojaev А. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2022)
Мақалада Өзбекстан мен Қазақстанның діни салаға қатысты мемлекеттік саясатының тұжырымдамалық негізі заңнамалық-құқықтық, діни білім беру, діни экстремизм мен терроризмге қарсы тұрудағы тәжірибесі мен діни ұйымдардың мемлекеттік аппаратпен біріге атқарып жатқан өзара әріптестік іс-қимылдары аясында сараланған. Орта Азиядағы екі елдің дін мен мемлекет қатынасының ерекшеліктері, зайырлылық моделі салыстырмалы әдіс арқылы, тарихи тәжірибені есепке ала отырып талданған. Бұл зерттеу – Өзбекстан мен Қазақстандағы діни саланың түрлі қырларын мемлекеттік саясатпен ұштастыра зерделейтін маңызды ғылыми тұжырымдарды ұсынады. Сонымен қатар дін мен мемлекет қатынасының заман шарттарына сай түрлену динамикасын құқықтық, діни білім беру мен институтционалдық даму сатылары бойынша тұжырымдай отырып, екі елдің дін саласындағы мемлекеттік саясатын бағамдауға септеседі. Түйін сөздер: Казақстан, Өзбекстан, Орта Азия, САДУМ, дін, мемлекеттік саясат, діни сала.