ҚAЗAҚСТAНДАҒЫ AҚПAРAТТЫҚ КЕҢІСТІК ЖӘНЕ ОНЫ ДAМЫТУДЫҢ ӘЛЕУМЕТТІК-ФИЛОСОФИЯЛЫҚ AСПЕКТІЛЕРІ - Balabekuly, D.; Kuranbek, A.; Kızılcık, A. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2022)
Аңдатпа: Қазіргі қоғамның ақпараттық кеңістігін қалыптастырудың технологиялық негізі - ақпараттық-коммуникациялық технологиялар болып есептеледі. Олар ˗ компьютерлер, компьютерлік желілер, ғаламтор, байланыс құралдары, электрондық бұқаралық ақпарат құралдарындағы ақпараттық ресурстар және тағы басқасы. Бұл компоненттердің үйлесімі ақпараттық қоғамда маңызды ресурсқа ие. Сондықтан әлеуметтік философияда ақпарттық кеңістіктіктің рөліне жауап іздейміз. Бүгінгі таңда Қазақстанның ақпараттық кеңістігі жаңа дамыған және қол жетімді инновациялық және ақпараттық технологиялармен халықтың хал-ахуалының жоғары деңгейіне жету жолынан көрініс береді. Мақалада қaзaқстaндық ақпараттық кеңістіктегі қоғaмның бaрлық сaлaсындa қызу жүріп жатқан aқпaрaттaндыру процесі сөз болады. Сонымен қатар, мақалада қазақстандағы ақпараттандыру саласындағы проблемалар мен артықшылықтар, ақпараттық қауіпсіздік, қоғамдағы әлеуметтік желінің пайдалы және пайдасыз тұстары, мемлекетті цифрландыру жолдары, әлеуметтік-философиялық тұрғыда талқыланады. Түйін сөздер: ақпараттық кеңістік, ақпараттық қоғам, философия, уақыт философиясы, цифрлық Қазақстан, электронды үкімет.