Қазіргі жастарға халық өнер мәдениеті арқылы рухани-патриоттық тәрбие беру - Davletshina, D. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2022)
Мақала халық өнері мәдениеті арқылы өскелең ұрпаққа рухани-патриоттық тәрбие беруді талдауға және жалпылауға арналған. Өз елінің халықтық дәстүрлері мен әдет-ғұрыптарына үндеу Отанға деген сүйіспеншілікті, Отан алдындағы борыш сезімін қалыптастыруға ықпал етеді. Жұмыстың өзектілігі Ресей Үкіметінің жастарды патриоттық тәрбиелеу мәселесіне үндеуімен байланысты. Автор жоғары сынып оқушылары, сонымен қатар студент жастармен сабақта халық мәдениетін шешудің құралдары мен әдістерін қарастырып бөледі. Мақаланың авторы халық өнерінің құралдары саналы азамат, өз елінің патриоты болып өсуіне ықпал етеді деп есептейді. Халық өнері мәдениетінің көмегімен жинақталған қоғамдық-мәдени тәжірибе өскелең ұрпаққа беріліп, халықтық салт-дәстүрлер мен әдет-ғұрыптар жинақталып, беріліп, өз елінің өткені мен болашағының тығыз байланысын қамтамасыз етеді. Дегенмен, өскелең ұрпақтың өз халқының әдет-ғұрпы мен салт-дәстүрін толық меңгермегенін айта кеткен жөн. Мақалада өскелең ұрпақты халықтық православитық мерекелерге қатысуға тартудың маңыздылығы ашылады, бұл тарихи жадыны байытуға, сақтауға, халық шығармашылығы мәдениетінің діни, мәдени, моральдық-этикалық негіздерін қалыптастыруға ықпал етеді.