"Әлемнің сиқырлығың ашу": Жаңа анимизм жолындағы антропология - Manichkin, N. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Аннотация. Мақала ағартудан бастап бүгінгі күнге дейінгі рухтар, құдайлар және басқа да қасиетті тіршілік иелері туралы ғылыми идеялардың эволюциясына арналған. Антропологиядағы, этнологиядағы, әлеуметтанудағы және интегративті ғылыми жобалардағы кейбір ықпалды мектептер мен жарқын ғылыми идеяларға тоқтала отырып, автор рухтардың онтологиясы және соған байланысты діни және сиқырлы тәжірибелер туралы гуманитарлық пікірталастың негізгі бағыттарын анықтайды. Мақаланың міндеті-позитивистік "әлемді тарату" идеясынан (М.Вебер) "әлемді жаңадан ашу" (Э. Кон) құрылымнан кейінгі-перспективалық жобаға бұрылысты тарихи және эпистемологиялық концептуализациялау. Автордың пікірінше, бұл бұрылыс постколониалды рефлексия, білімді деколонизациялау қозғалысы, классикалық философиялық мәселелердің деконструкциясы және ағартушылық бағдарламаны терең постмодернистік сынның арқасында мүмкін болды. XXI ғасырда көптеген антропологтар жергілікті онтология метафизиканың немесе инокультурдық ғылым қастерлеуді және құдайға қарау бастады. Философия мен Семиотиканың әлеуметтік ғылымдарына көбірек ену арқылы мүмкін болған ұқсас көлденең әдіснамалардың дамуы жаңа (немесе эксперименттік) анимизмнің пайда болуына әкелді (Д.Харауэй). Оны "адамның арғы жағындағы антропология" саласындағы зерттеулермен байланысты эксперименттік платформа ретінде сипаттауға болады. Мұндай зерттеулер, этнографиялық мазмұны мен философиялық негіздемесінен басқа, әдетте, белгілі дүниетанымдық зарядқа ие. Бұл заряд тұтастай алғанда антропоцентризмді немесе оның бірқатар жағымсыз салдарын жеңудің экологиялық және эвристикалық мағынасынан тұрады. Түйінді сөздер: дін антропологиясы, эпистемология, сиқыр, қасиетті, рухтар, құдайлар, онтологиялық бұрылыс, анимизм, жаңа анимизм, постструктурализм