ЕҢБЕКТІҢ ГЕНДЕРЛІК БӨЛІНУІ ЖӘНЕ ЕРКЕК ҮСТЕМДІКТІҢ ШЫҒУ ТЕГІ: МАРКСИСТІК КӨЗҚАРАС - Darmangeat, Christophe (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Аннотация: Фридрих Энгельс 130 жыл бұрын «Отбасының, жеке меншіктің және мемлекеттің пайда болуы» кітабында қозғаған барлық тақырыптардың ішінде әйелдерге қысым көрсету мәселесі бүгінгі күні ерекше маңызды болып қала береді. Байыпты феминисттер әрқашан өздерінің қарсыластығының себептері мен механизмдерін нақты түсінуге негізделуі керек деп есептеді. Алайда, Фридрих Энгельс кітабы жазылғаннан бері біздің алғашқы қоғамдар мен тарихқа дейінгі біліміміз секіріспен дамып, көптеген позицияларды бұрын ескірген. Бұл мақала гендер бойынша еңбек бөлінісінің құбылысының қайнар көзі мәселесіне автордың өзіндік көзқарасының көрінісі. Бұл эссенің мақсаты - содан бері жинақталған нәтижелерді ескере отырып, осы мәселе бойынша маркстік дәлелдерді жаңарту үшін негіз ұсыну. Бұл мақалада менің « Le communisme primitif n’est plus ce qu’il était » атты кітабымда айтылған идеялар жинақталған («Қарапайым коммунизм бұрынғыдай емес», Француз, 2012). Кристоф Дарманжа – экономист, Париж университетінің доценті 7 Дидро, пәнаралық бағытта жұмыс істейді, қазіргі экономикадағы тарихи және құндылық негіздері тақырыбын қозғайтын көптеген жарияланымдардың авторы. Негізгі сөздер: марксизм, әлеуметтік таптар, әлеуметтік қауымдастықтар, әлеуметтік топтар, гендерлік философия, феминизм