Будда университетінің миссиясы: мәдени-антропологиялық негіздері - Badmaev, V. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Қазіргі университеттің негізгі мәселесі – оның жеке басы, өзін-өзі анықтауы, миссиясын жобалау. Сыртқы ортадағы түбегейлі өзгерістер, жаңа әлеуметтік сұраулар, жаһандық Білім қоғамының қалыптасуы, қатаң экономикалық бәсекелестік жоғары білім жүйесіне де әсер етті. Университет миссиясының анықтамасы әрқашан ғылым мен білім философиясының маңызды эпистемологиялық міндеттерінің шеңберіне кірді. Буддизм, буддизм философиясы әлем мен адам туралы, олардың терең қарым-қатынасы туралы тұтас іліммен сипатталады. Өзінің тарихи-мәдени дамуының барлық кезеңдерінде буддизмнің құндылықтары мен шындықтары, ең алдымен, буддизмнің философиялық ілімін таратудың негізгі тетіктерінің бірі болып табылатын ерекше білім беру дәстүрін қалыптастыра отырып, білім беру институттары арқылы таратылды. Буддизмді білім ретінде түсіну дәстүрі сақталып, ежелгі Үндістанда буддистік монастырлардың бір түрі – университеттер білім беру орталықтары ретінде қалыптасты. Буддистік білім беру жүйесінің негізінде буддизмнің, дәстүрлі буддизмді ұстанатын халықтардың ғасырлық тарихы жатыр. Мазмұны жағынан терең антропоцентрлік бола отырып, буддистік мәдениет өзінің философиялық ілімдерінің басты мәселесіне адамның табиғаты мен оның әлемдегі орны туралы сұрақ қойды. Будда университетінің миссиясы осы күнге дейін өзгеріссіз қалды: адамның рухани, адамгершілік, зияткерлік жетілуі, оятуға әкеледі; бүкіл әлемде буддизм идеяларын таратуға жәрдемдесу. Буддистік білім беру дәстүрінің жүйелері мен әдістері қазіргі зайырлы ғылым мен білім беруде қабылданған ғылыми-теориялық көзқарастармен байланысты, ғылым мен дін, сенім мен білім, Батыс пен шығыс арасындағы диалог негізінде жаңа білім беру бағдарламаларын құру үшін эвристикалық құндылыққа ие. Университеттердегі буддалық білім беру бағдарламалары тағы бір маңызды миссияны орындайды – буддизм тарихы мен философиясы саласында білікті мамандарды даярлау орталықтары бола отырып, олар мемлекетаралық және мәдениетаралық диалог кеңістігін қалыптастыра отырып, буддистер әлемі мен әлемнің басқа өңірлері арасындағы байланыстың ерекше арналары ретінде әрекет етеді. Түйін сөздер: университет, миссия, буддизм, буддизм университеті, мәдени антропология.