Төлем дилеммасы: Үкімет үшін этикалық проблема? - Kumar, Yernazar; Baktybayev, Bektas; Yersin, Anuarbek (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2021)
Дүниежүзіндегі төлем туралы дилемма проблемасы үкіметке ғана емес, сонымен бірге бүкіл қоғамға ұрланған адамды құтқару немесе оған қарсы ештеңе жасамау туралы моральдық алаңдаушылық туғызады. АҚШ пен Ұлыбритания мұны қоғамның тұтастығын сақтау үшін қатаң заңдар мен ережелерге сәйкес аяусыз айналысса, Еуропалық Одақ оны икемділікпен қарастырады және адамға бағытталған көзқарасқа бағытталған. Бұл мақалада этикалық дилемманы үш түрлі көзқарас тұрғысынан талдауға тырысады. Бұл нәтижелер / утилитаристік көзқарастар мен деонтологиялық тәсілге қатысты. Салтериалистер террористердің ұрланған адамды айырбастау туралы талаптарына бағынбай, өз азаматтарының қауіпсіздігін сақтау керек деген дәлелді қолдайтын болса, екінші жағынан деонтологтар адами құндылықтар мен жеке құқықтарды бірінші орынға қойып, мемлекеттерді үнемдеуге шақырады. Бұл жағдайда біз Джереми Бентам немесе Джон Стюарт Милл сияқты этика ғалымдары, сондай-ақ Питер Сингер сияқты сарапшылар келтірген дәлелдерге жүгінеміз. Алайда, деонтологиялық көзқарас тұрғысынан кантиялық абсолютизмнің категориялық импетративті көзқарас пен россиялық интуитивті прима-бет міндеттері тәсілі арасындағы дәйектерде ескертулер бар. Бұл құжат оқырмандарға төлем дилеммасы ұсынатын этикалық мәселелер туралы ақпараттандыру және ақпараттық-талдау тұрғысынан ақпараттандыру мақсатында қызмет етеді. Біздің зерттеу жұмысымыздың негіздемесі төлем дилеммасы құбылысының аспектілеріне қатысты этикалық тәсілдерге қатысты өте аз зерттеулер жүргізілгендігінде. Демек, осы зерттеу жұмысымен біз осы зерттеу олқылықтың орнын толтырып, этика бойынша жаңа және қызықты нәрсе енгізгіміз келеді. Түйін сөздер: төлем туралы дилемма, террористер, төлем төлемі, нәтижелілік, деонтология, quid pro quo.