Адам құқықтарын пәнаралық зерттеудің теориялық негіздері - M.M., Buzurtanova (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2020)
Бұл мақалада біртұтас «теория» негізінде адам құқықтарының пәнаралық зерттеулерінің мәселелері қарастырылады, оны әзірлеу және дамыту тек ғылыми тұрғыдан ғана емес, сонымен қатар адам құқықтарын қорғау саласында жұмыс істейтін көптеген практиктер үшін де даусыз мәні бар. Автордың назарына құқықтық позитивизм шеңберінен, сондай-ақ постмодернистік парадигмальды тұйықтан шығу, қазіргі уақытта тек қана сипаттамалық, кейбір түсініктеме модельдері болып табылатын адам құқықтары туралы қазіргі заманғы әлеуметтік ғылымдарды толықтыруға мүмкіндік беретін аналитикалық құралды құру мүмкіндігі алынды. Мақалада тарих, философия, әлеуметтану, халықаралық қатынастар, антропология, этнография, сондай-ақ жаратылыстану салалары авторларының адам құқықтары проблемасына қатысты теориялық ұстанымдардың салыстырмалы және сыни талдауы берілген, соның негізінде тұрақты антологиялық негізі бар, талдау бірлігі ретінде жеке тұлға және индивидтер тобы, мысалы, қауым және қауымдастық ретінде кіретін толыққанды пәнаралық зерттеу бағдарламасын әзірлеу мүмкіндігі туатын сәттерді анықтау тұрғысынан берілген, сондай-ақ ұлттық мемлекеттер мен ұлттықтан жоғары құрылымдар да бар.