ЕО мен ЖЖЭТ белдеуі: мәселелері мен даму болашағы - Toguzbayeva, A.; Yereli, Ahmet Burçin; Movkebaeva, G. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
2014 жылдан бастап көптеген сарапшылар, саясаткерлер мен дипломаттар Еуразиялық экономикалық одақ пен Қытайдың бастамасымен басталған Жібек жолы экономикалық белдеуінің саяси және экономикалық тұрғыдан тиімді байланыстыру мүмкіндігін талқылады. Жібек жолының экономикалық белдеуін құру бастамасы Еуразиядағы ірі халықаралық экономикалық орын құруды көздейді, онда сыртқы саясат пен сыртқы экономикалық салаларда жоспарланған барлық жобаларды іс жүзінде инвестициялауға болады. Сонымен қатар, ЖЖЭБ бастамасы еуразиялық кеңістіктегі еркін құрылымымен, жоғары инклюзивтілігімен сипатталатын симбиотикалық жүйені құруды білдіреді, оның негізгі қағидаты «альянссыз серіктестік». ЕАЭО, ҚХР, АСЕАН, ЕО және басқа да жетекші экономикалық бірлестіктер арасындағы интеграциялық үдерістердің және сауда-экономикалық, көліктік және энергетикалық ынтымақтастықтың әртүрлі нысандарына негізделген «Үлкен Еуразия» немесе экономикалық серіктестіктің құрылысын неғұрлым кең интеграциялау мүмкіндіктерін және өте белсенді талқылауға негізделген Еуразиялық кеңістікті белгілейді. Сонымен қатар, Қазақстан саяси трансформация кезеңінде болған кезде, бүгінгі таңда континенттің экономикалық қуатты орталықтарының – Еуропалық Одақтың және Қытай Халық Республикасының арасында орналасқан. Олардың әрқайсысы Еуроазиялық экономикалық одақтың жиынтық экономикалық қуаттылығынан айтарлықтай асып түседі. Бұл жағдай Ресейді ЕАЭО-ға «Еуропа мен Азия-Тынық мұхиты аймағының қарқынды дамуы арасындағы тиімді байланыс» ретінде ұстануға шақырады. Осыған байланысты, бұл мақалада болашақта Қазақстанның экономикалық дамуына анағұрлым әсер ететін экономикалық мағынада екі перспективті және амбициозды «кеңестің» белдеуін ашуды көздейді. Сондай-ақ, ЕАЭО және ЖЖЭБ-нің проблемалары мен даму болашағы талданады.