Қазақстан Республикасындағы студенттік көші-қон мәселесі - Abzhapparova, A. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Әлеуметтік-демографиялық жағдайға көші-қон процестері, яғни халықтың қысқаруы мен ағыны елеулі әсер етеді. Егер қысқаратын популяция саны келетін популяцияның санынан едәуір басым болса, онда бала туудың төмендеуі және жас халық санының қысқаруы сияқты проблемалар туындауы мүмкін, яғни популяция қартаюы және түр санының төмендеуі болады және жоғары интеллектуалды және шығармашылық қабілеті бар болашақ мамандар жоғалады (экономикалық белсенді халықтың жоғалуы). Сондай-ақ, ақпараттық ресурстардың көпшілігі студенттердің көші-қон процестерінің заңсыз көші-қонының өсуі (көшіп-қонушылардың өмір сүру деңгейі мен әлеуметтік жағдайлары төмен); Жаңа елдегі ұлттық, мәдени, діни және басқа да айырмашылықтарға байланысты әлеуметтік шиеленістің өсуі (көшіп келушілер мен қоғам арасында); жаңа жерде жұмысқа орналасу проблемалары сияқты келеңсіз салдарларын көрсетеді. Жастар, студенттер мен түлектер - қоғамның дамуының маңызды компоненті, ұтқырлықтың, интеллектуалдық белсенділік пен денсаулықтың жақсы деңгейімен, халықтың басқа санаттарынан артықшылығы бар, елдің экономикалық және демографиялық әлеуетін көрсететін, сондықтан елдегі студенттердің көші-қон шығындары жағымсыз болып табылады. Соңғы жылдары Қазақстандағы жоғары білім айтарлықтай жақсарды. Қазақстан Үкіметі ғылыми зерттеулерге, инновациялар мен ғылымға бағытталған жоғары білім беру жүйесін жетілдіру үшін бар күш-жігерін жұмсайды. Қазақстандық жоғары оқу орындарында шетел профессорларының шақыруымен Білім министрлігі арнайы бағдарламамен айналысады. Қазақстандағы жоғары білім сапасы әлемде бәсекеге қабілеттілігін жоғарылағанда, неге қазақстандықтар шетелде оқуды қалайды? Мақала Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігінің «Қазақстаннан білім беру көші-қоны: факторлар, тенденциялар және әлеуметтік-саяси салдар» атты ғылыми жобасы аясында жазылған.