Көші-қонның Еуропадағы саяси, әлеуметтік, мәдени және экономикалық тұрақтылыққа әсері - Muydinov, D. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Мақала көшіқон процестерінің Еуропадағы саяси, әлеуметтік, мәдени және экономикалық тұрақтылыққа әсерін талдайды. ЕО иммиграциялық саясатының компоненттері қарастырылды. ЕО елдерінің заңсыз көшіқонмен байланысты саясатын жекежеке талдады. Мақсаттың негізгі мақсаты – көшіқон үдерістерін күшейтуге және олардың елдің әлеуметтік, саяси, мәдени және экономикалық салдарларына әсерін тигізетін факторларды зерделеу; көшіқон проблемасын құқықтық реттеу тетіктерін зерделеу. Жұмыстың теориялық негізі ретінде көшіқон саласындағы отандық және шетелдік ғалымдарды іріктеу. Әдістемелік құралдар ретінде жалпы ғылыми зерттеу әдістемесі қолданылды: талдау және синтездеу әдісі, қабылдану заңдары. Мақалада біз интеллектуалды эмиграцияны, немесе «ми ағызуды» тудырған себептерді жеке бөліп алдық. Экономикалық факторлар мұнда маңызды: қанағаттанарлықсыз жалақы, теориялық және қолданбалы зерттеулердің нашар материалдықтехникалық базасы, ғылымитехникалық қызметтің шектеулі қаржыландырылуымен туындаған шетелдік әріптестердің тәжірибесіне қол жеткіліксіз және олармен байланыс. Саяси себептер көбінесе мәжбүрлі көшіқон туралы болып жатады, бұл түрлі түрдегі босқындардың ағындарын тудырады. Эмиграцияның саяси себептерінің бірі – этникалық шиеленіскен қақтығыстар мен сыныптық, аймақтық, идеологиялық қарама қайшылықтар немесе күштерге қарсы күреске қатысты азаматтық соғыстар. Оқудың себептері шетелде білім алу, үйде қол жетімсіздік, кәсіби біліктілік деңгейін арттыру, шетелде де, өз елінде де, шетелде де болашақ даму перспективасында өз тілін үйрену үшін білім алуды қалайды.