Оңтүстік Кавказ халықтарының 1990-шы жылдардың ортасындағы демократиялық көңіл-күйлері - Amanov, Sh. (ҚазҰУ хабаршысы. Философия, саясаттану және Мәдениеттану, 2019)
Қарапайым халық ұстанатын демократиялық құндылықтарға қатысты оң көзқарастар немесе қандай бір көзқарастардың мүлдем болмауы ұзақ жылдар бойы демократияландыру үрдіс келешегін түсіндіру талпынысында маңызды фактор болып саналып келді. Осы мақалада Дүниежүзілік құндылықтарды зерттеу («World Values Survey») жобасының үшінші толқыны (1995– 1998 жылдар) негізінде Оңтүстік Кавказ (Әзірбайжан, Армения және Грузия) халықтарының 1990шы жылдар ортасындағы демократиялық көзқарастарына салыстырмалы талдау берілген. Бұқаралық көңілкүйді талдаудың теоретикалық негіздемесі, адамдардың қалай ойлайтыны және демократияны қалай қабылдайтыны өзгерістер мен реформалар жасау мүмкіндіктерін ұғынуда шешуші мағына болатынына жол беруге негізделген. Осында ұсынылған нәтижелер оң сипатты көрсетеді және барлық үш елдегі демократияға бағытталған көңілкүй көзқарастардағы сәл ауытқулар болса да ортақ қалау болып табылатыны жалпы айқындалатынын болжайды. Төменде берілген эмпирикалық мәліметтер қалың жұрттың құндылықтары мен нанымдары, осы аймақты болашақта демократияландыру жолында кедергі болып табылмайтынын көрсетеді.